lördag 22 augusti 2009

Medan mamma sover av Ingrid Olsson


Ida lever med sin mamma som är läkare och utåt sett är allt perfekt. Trädgården och det yttre är alltid välstädat och polerat. I skolan är Ida en tyst och grå mus som inte syns och inte vill synas. Men en kille är speciell och honom tittar hon på i smyg. Nu har sommarlovet kommit och Ida tittar på Nore i skolkatalogen och drömmer. En dag tar hon en cykeltur med sin hund och träffar på en trevlig kvinna. De börjar prata med varandra och en djup vänskap växer fram. Dessutom är kvinnan farmor till Nore.
-
Nore och Ida blir kära och de blir ett par. Men det finns ett problem. Nore vill lära känna Ida men hon har en hemlighet som inte får komma fram. Hon vill inte svika sin mamma och hon skäms dessutom. Idas mamma dricker på kvällarna. Hon är ingen mamma som finns där nu nr Ida går igenom en period i sitt liv där hon behöver stöd och uppmuntran. Ida håller på att bli vuxen men hemma är det hon som är vuxen och tar hand om allt.
-
Till slut ber Ida om hjälp och Nores farmor kan hjälpa. Men på vägen har Ida förlorat Nores förtroende och hon har blivit sviken.
-
En bok som tränger in i hjärtat och Idas situation är vanligare än vi tror.
Betyg: 4

4 kommentarer:

 1. Tänkte bara titta in och säga hej!
  / Din hemliga bokvän

  SvaraRadera
 2. vill bara säga att den boken är underbar! den är precis som det ``vanliga´´ liv vi har nu....

  /en 12 årig flicka med passion för böcker

  SvaraRadera
 3. Just idag när jag läste din kommentar kom en tjej i skolan fram och berättade att boken berörde henne i hjärtat också. Bra bok alltså!

  SvaraRadera
 4. vill bara säga att jag har nyss haft ett tema på skolan där vi skulle läsa böcker om maskrosbarn på svenskan jag valde den här boken och jag äslkadde den! det var som att jag var i boken när jag läste den.

  Det bästa med den,som jag tycker är faktist att den inte är perfekt jag mernar hur kul vore det att läsa en bok där alla var lyckliga och nöjda hela tiden utan motgångar och problem?

  //en bokmal på 12 år

  SvaraRadera