lördag 16 januari 2010

Pojken i randig pyjamas av John Boyne

Bruno är 9 år och bor i Berlin under andra världskriget. Hans värld består av skola, bråka med sin syster och gå på upptäcktsfärd i sitt stora hus. En dag får hans pappa ett uppdrag av en viktig man så hela familjen måste flytta. Bruno är en aningslös och ovetande pojke som levt skyddad hela sitt liv. Det nya hemmet är tråkigt och det finns in ga andra barn i den grå omgivningen. Fast en dag får Bruno syn på barn bakom ett staket. Vid staketet får han kontakt med en pojke i en randig pyjamas. En djup vänskap växer fram.

Boken är skriven ur den naiva pojken Brunos perspektiv och det är ett ovanligt lyckat författargrepp som ger en annorlunda bild av förintelsen. Boken handlar om en 9-årig pojke men vänder sig till lite äldre barn eftersom det ändå behövs lite förkunskap för att förstå det som står mellan raderna. En diskussion med vuxna är nog bra för barn som läser boken också för att klargöra frågetecken och tankebanor. En bra bok att använda i skolarbetet.

sidor: 176
betyg: 5

4 kommentarer:

 1. Du har fått en award av mig. Läs mer i min blogg.

  SvaraRadera
 2. Pojken i randig pyjamas har jag hållit i min hand vid flera tillfällen men det har aldrig blivit av att jag läst den. Den verkar dock väldigt bra och nu har jag även spelat in filmen så får ta tag i och läsa boken först. Har du sett filmen?

  SvaraRadera
 3. http://sv.metapedia.org/wiki/6_000_000_judar

  SvaraRadera
 4. En favorit! Jag grät så det skvalade på slutet. Det var ett bra tag sedan jag läste den, och har sedan dess mer eller mindre tvingat både elever, låntagare och människor i min närhet att läsa.
  http://annettesbokblogg.blogspot.com/

  SvaraRadera