tisdag 15 juni 2010

Vårt lejon Christian av Anthony Bourke och John Rendall


Ett av mina starkaste filmminnen är filmen om Lejonet Elsa. Jag grät om barn och jag gråter som vuxen av denna fantastiska film och den hjärtliga berättelsen om vänskap över gränserna. När jag på en annan blogg (kommer inte ihåg vems nu) fick se youtube-klippet om Christian och förstod att det fanns en bok så skickade jag gensat efter den.
Två unga män i London köper ett lejon på Harrods 1969. Fram växer en otrolig vänskap och grabbarna inser att de måste få möjlighet att skapa ett drägligt liv åt Christian. Tillsammans med några vänner kommer de i kontakt med George Adamson som tog hand om Elsa och många andra lejon i Afrika.
Efter mycket jobb och slit får de med sin Christian till Kenya där George försöker hjälpa lejonet till en återanpassning. Efter ett år kommer killarna tillbaka och när de återförenas med sitt lejon filmas alltihop. Under lång tid ligger historien i glömska till klippet börjar visas på Youtube. Miljoner människor berörs av den hjärtliga hälsning som Christian ger sina vänner. Anthony och John skriver om boken som utgavs på 1970-talet och den säljs nu åter. För en tid sedan gick en dokumentär på TV och det talas om att göra en film.
Boken är lätt att läsa och det märks att den är skriven med kärlek. Utan bilder hade boken varit intressant men tillsammans med bilderna blir jag gripen av denna berättelse som utspelades för så länge sedan.
Betyg: 4
Sidor:152

2 kommentarer:

  1. Det var säkert hos mig du såg det. Har lagt ut klippet och skrivit om boken på min blogg.Har du sett dokumentären som gått på Svt? Gå annars in på www.svt.se och sök efter lejonet christian så kan du se det.
    Älskade Lejonet Elsa jag med. Har alla tre böcker som de är baserade på som är skrivna av Joy Adamson. George Adamson har skrivit en bok som heter Mina lejon som oxå är bra.

    SvaraRadera
  2. Ja det var nog hos dig jag läste om Christian. Dokumentären har jag spelat in och ska se. Böckerna av paret Adamson har jag inte läst men ska nog försöka hitta dem och läsa. Tack för tipset.

    SvaraRadera