fredag 18 september 2009

bokstaven H i nobelalfabetet


Dags för bokstaven H i nobelalfabetet.
1. Hundra år av ensamhet av Gabriel Garcia Márquez. En bok som inte bara berättar en bys historia under hundra år utan även Colombias historia i en metafor. Boken är skriven i genren magisk realism vilket inte är så vanligt i västvärlden.
2. En bok som betytt och berört mig mycket är Högläsaren av Bernhard Schlink. Schlink skriver på tyska men få böcker är översatta till svenska. Högläsaren tar upp tyska folkets skuld och enskilda människors skuld efter andra världskriget. En bok som gick in i mitt hjärta med en intensiv glöd i språket.

2 kommentarer:

 1. Oja, högläsaren var en bra kandidat att peta in här! Jag har inte sett filmatiseringen, men tänkt göra det ett tag. Har du sett den, och är den något att ha?

  García Márquez hör till mina dåliga samveten, men jag köpte för fem kronor pocket just Hundra år av ensamhet i somras. Den är alldeles lagom sönderläst, så där den står i bokhyllan ser det ut som den är en mycket älskad bekantskap. Det är lite fusk, det är det.

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag har inte sett filmen och vet inte om jag ska det heller eftersom jag älskar boken så mycket.

  100 år av ensamhet tillhör ett av mina dåliga samveten också för jag har inte läst hela ännu utan bara bitar av den under min utbildning. Men en dag.........

  SvaraRadera