lördag 19 september 2009

Den försvunna prinsen av Debroah Cadbury

Den franska revolutionen är intressant eftersom dramatik blandas med politik, samhällsförändring och personliga tragedier. Den kingliga familjen fick betala ett högt pris för sin position i samhället och mycket mytbildning har funnits kring sonen til Marie-Antoniette och Ludvig XVI. Kronprinsen skildes från sin familj för att hjärntvättas och dog i fångenskapen av missvård men redan under fängelsetiden började det ryktas om att prinsen blivit utbytt mot ett annat barn och blivit räddad av rojalister.

Olika undersökningar och forskning har skett för att få reda på om prinsen dog eller överlevde. Många "prinsar" dök upp och hävdade sin rätt till kronan, arvet och titeln men ingen kunde bevisa att de var den riktiga prinsen.

Deborah Cadbury beskriver faktan och händelseförloppet under franska revolutionen på ett lättförståreligt och översiktiligt sätt. Jag har fått en förståelse för bakgunden till revolutionen samt hur händelser skedde och detaljer ur människoöden. En bok som är svår att slita sig från fast det är en faktabok. Med en gedigen research ger Cadbury en objektiv bild av prinsens liv och vilket öde som väntade honom. Med hjälp av dokument och forskning har frågan f¨tt ett svar om prinsen dog eller lyckades fly för att bli en vuxen man.

Betyg: 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar