onsdag 30 september 2009

Ingen får veta av Erna Osland

Ibland när man går bland hyllorna på biblioteket hoppar en bok fram eller så kallar en bokrygg på en. Idag skedde så. En liten oansenlig bok som heter Ingen får veta tittade på mig och jag lockades.

Rikka är en ung flicka som bor med sin mamma och sin pappa. När mamman inget ser gör pappan otäcka saker med Rikka. När mamman måste resa bort snärjer Rikka in sig i lögner för att slippa gå hem eller för att få med sig en kamrat hem över natten. Fröken i skolan misstänker att allt inte står rätt till men Rikka är duktig på att lura sin omgivning för det viktigaste är att inte mamma får veta något.

En kväll kommer Rigmor till huset. Det är Rikkas bästa kompis som ska sova över. Pappan gör närmanden mot henne men Rikka lyckas hindra något från att hända. Fast Rigmor förstår mer än Rikka tror. När mamman kommer hem igen avslöjas pappans övergrepp. Mamman tar tydlig ställning för sitt barn. Rikka känner skuld och tror att allt är hennes fel. Tillsammans tar sig Rikka och hennes mamma sig vidare och Rigmor spelar stor roll i framstegen. Om pappan någonsin blir förlåten färtäljer inte historien.

En gripande berättelse som äcklar mig som mamma och medmänniska trots att inga detaljer av övergrepp beskrivs. Detta är en bok som kan användas för att skapa kunskap och förståelse för det ofattbara som många barn måste utstå i sin vardag.

Betyg: 4

2 kommentarer:

  1. Oj, jag undrar om jag skulle klara av att läsa den boken!

    Tänk att man alltid får med sig böcker frå biblioteket fast man har massor hemma!

    SvaraRadera
  2. Visst är det konstigt att man bara ökar på högen av böcker som ska läsas och samtidigt mår bra av det! *ler*

    SvaraRadera