torsdag 1 oktober 2009

Vid dödens sjö av Matt Whyman


Alexi och hans lillebror Misha bor vid den uttorkade sjön Aral. När deras var var yngre var fisket den livsnäring som försörjde de flesta runt sjön. Sovjetunion har utnyttjat marken och vattnet hårt för konstbevattning och följderna har blivit katastrofala. Kvar finns en saltöken med stora föroreningar och på grund av provsprängningar av atomvapen är även radioaktiviteten stor. Allt dessa barn äter, dricker och rör är farligt.
*
Ett sätt att försörja sig på är att jaga rätt på nedfallna restdelar av raketer som Ryssland skickar upp i rymden. Det är farligt på flera sätt. Dels är materialet skadligt men det tuffaste är att flera gäng är ute efter samma saker.
*
Misha är sjuk och för att få tag i pengar så de kan åka till storstaden och sjukhuset. De kommer i konflikt med ett gäng och resan blir akut. Bröderna hamnar i Moskva som är ännu svårare vildmark att överleva i än i öknen. Misha blir sjukare och sjukare........
*
Ont i magen genom hela boken är ett kännetecken under läsningen. Ett av de värsta brott mot naturen och ett lands förutsättnignar har begåtts i området kring Aralsjön, en gång en av världens mest produktiva sjöar. Nu dör befolkningen i sjukdomar och färsk mat finns inte att få tag på eftersom marken inte är odlingsbar. Ändå kännetecknas boken av att hemma är bäst. Även om förutsättningarna är de sämsta har människor varandra, sitt språk, sina drömmar och samhörighet.
*
Betyg: 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar