lördag 10 oktober 2009

Nobelalfabetet M

Dags för bokstaven M i nobelalfabetet som Lyran utmanar oss med.

1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.
Toni Morrison fick nobelpriset 1993 och var den första svarta kvinnan som fick motta priset. Hennes författarskap är mångfacetterat med djup botten i men ändå lättillgänglig för läsaren. De böcker som jag läst och berörts av är "Älskade" och "Sula". Båda böckerna skildrar livet för svarta kvinnor med inslag av oförklarliga företeelser.


2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför "din" författare borde få Nobelpriset.
Mitt pris går till Vibeke Olsson som skrivit boken Molnfri bombnatt. Boken berättar inte bara historien om en kvinna som varit med om att vara nazist och socialist, haft två kärleksförhållanden och lidit den största förlust en kvinna kan vara med om. Boken talar även om likheterna mellan nutid och dåtid, mellan krig och krig och människor som inte lär av historien. Boken talar även till mig i ett livsperspektiv. Hur kort är inte livet och vad bör man göra för att inte ångra något på ålderns höst. En bok med så många dörrar att kliva genom.

3 kommentarer:

  1. Jaa, Molnfri bombnatt är en av mina favoritböcker också!

    SvaraRadera
  2. Glömde helt av Morrison, får ta henne på någon annan bokstav! Tycker också mycket om Vibeke Olsson speciellt Molnfri Bombnatt. Har dock inte läst hennes romarböcker.

    SvaraRadera